تفاوت ها و شباهت های شیر مادر و شیر خشک
تمامی مادرهایی که یک نوزاد تازه متولد را در آغوش می گیرند، سوالات زیادی از دنیای جدید کودک دلبندشان در سر دارند که پاسخ بسیاری از آن ها برایشان نامشخص است. یکی از مهم ترین این سوال ها این است که شیر مادر و شیر خشک چه تفاوت هایی با یکدیگر دارند و تا چه اندازه نیز به یکدیگر شبیه هستند؟
هنگام تصمیم گیری در مورد نحوه تغذیه کودک ، دانستن این نکته که از شیر مادر یا شیر خشک استفاده کنید ، تفاوت شایانی در هزینه های شما و تاثیری که بر سلامتی و خواب کودک می گذارد، دارد. زیرا می توانید به طور آگاهانه تصمیم گیری کنید.
بیایید با مقایسه شیر مادر و شیر خشک شروع کنیم. روش هایی وجود دارد که فرمول شیرخشک نیز شبیه به شیر مادر است. زیرا هر دو انرژی ، هیدراتاسیون و مواد مغذی برای بدن کودک را تأمین می کنند. بنابراین کودک شما با هر کدام از این نوع شیرها رشد کرده و قوی می شود.
اما علیرغم پیشرفت هایی که در زمینه تولید شیرخشک انجام شده است ، منطبق بر مزایای شیر مادر برای سلامتی کودک نیست. یا اگر بخواهیم به عبارت ساده تر بیان کنیم؛ تاثیر شیر مادر برای سلامتی نوزاد نسبت به شیرخشک بیشتر می باشد که این امر کاملا اثبات شده است. شیر مادر طی میلیون ها سال تکامل یافته و به عنوان غذایی کامل برای نوزادان انسان شناخته شده است. ماده مغذی موجود در شیر انسان بسیار پیچیده تر از شیر پستانداران دیگر است ، زیرا آن ها دارای سیستم ایمنی و هضم پیشرفته انسان ها نیستند.
تفاوت شیر مادر و شیر خشک
شیرخشکی که برای نوزاد خود تهیه می کنید، از شیر گاو فرآوری شده به دست می آید. مواد دیگری که به آن اضافه می شوند شامل ویتامین ها، اسیدهای چرب و پروبیوتیک ها می باشند.
نوشیدن شیر گاو فرآوری نشده برای نوزادان انسان کمی خطرناک است؛ بنابراین باید به صورت فشرده فرآوری شده و به عنوان شیر خشک برای نوزادان ساخته شود تا شما بتوانید از آن با خیال راحت استفاده کنید.
“آیا می دانید که نمک یا همان سدیم موجود در شیر گاو برای نوزادان تقریبا مانند سم است؟” این جمله گفته ی پروفسور پیتر هارتمن ، متخصص مشهور بین المللی در شیردهی و تولید شیر ، مستقر در دانشگاه استرالیای غربی می باشد که به اثبات رسیده است. در مقابل شیر مادر غلظت سدیم بسیار کمی دارد.
شیر مادر حاوی چه ترکیباتی می باشد؟
شیر مادر سرشار از مواد مغذی و سالم است که نقش به سزایی در رشد کودک و مبارزه با انواع بیماری ها دارد. شیر مادر غذایی ایده آل برای نوزاد دلبند شما می باشد. اما ممکن است برایتان این سوال پیش بیاید که آیا ترکیبات موجود در شیر مادر حاوی تمام چیزهایی است که کودک شما به آنها نیاز دارد؟ یا نوزاد حتما باید از ویتامین ها استفاده کند؟
با این وجود که اغلب مواد مغذی برای کودک از شیر مادر تامین می شوند، اما نوزاد میزان کمی از ویتامین ها و مواد معدنی را به اندازه کافی از شیر مادر دریافت نمی کند.
فواید تغذیه نوزاد از شیر مادر
درست است که شیرخشک نیاز غذایی کودک را تامین می کند ولی در کنار تمام این ها، شیر مادر جایگاه ویژه خود را دارد.
شیر مادر تغذیه ای ایده آل برای نوزادان می باشد.
اکثر متخصصان مراقبت های بهداشتی شیردهی از سینه مادر را برای حداقل 6 ماه یا بیشتر توصیه می کنند.
شیر مادر شامل تمام نیازهای کودک در 6 ماه اول زندگی او به نسبت مناسب است. ترکیب آن حتی با توجه به نیازهای متغیر کودک به ویژه در ماه های اول تغییر می کند. واقعا جالب است! اینطور نیست؟
آغوز چیست؟
در روزهای اول پس از تولد ، سینه مادر مایعی غلیظ و مایل به زرد تولید می کند که به آن آغوز می گویند. این مایع دارای پروتئین زیاد ، قند کم و دارای ترکیبات مفید است. آغوز واقعا یک غذای کامل و مغذی است که نمی توان آن را با شیرخشک جایگزین کرد.
آغوز اولین ماده مکمل است که به رشد دستگاه گوارش نابالغ نوزاد کمک می کند. پس از چند روز اول ، سینه ها با رشد معده کودک مقادیر بیشتری شیر تولید می کنند.
آغوز حاوی مقادیر بالایی از ایمونوگلوبولین A (IgA) است که چندین آنتی بادی دیگر را فراهم می کند.
در حقیقت تنها چیزی که ممکن است از شیر سینه شما کم شود ویتامین D است. به همین دلیل قطره ویتامین D معمولاً توصیه می شود.
شیر مادر حاوی آنتی بادی های مهم است
شیر مادر مملو از آنتی بادی هایی است که به کودک شما کمک می کند تا با ویروس ها و باکتری ها مقابله کند ، این رژیم غذایی در ماه های اول بسیار حساس است و باید رعایت شود.
هنگامی که شما در معرض ویروس ها یا باکتری ها قرار می گیرید ، شروع به تولید آنتی بادی هایی می کنید که سپس وارد شیر می شوند.
ایمونوگلوبولین با تشکیل یک لایه محافظ در بینی ، گلو و دستگاه گوارش کودک او از بیماری در امان نگه می دارد.
این در حالی است که شیرخشک برای نوزادان از آنتی بادی محافظت نمی کند. طیق مطالعات معتبر پزشکی، نوزادانی که از شیر مادر تغذیه نمی کنند در برابر مشکلات سلامتی مانند ذات الریه ، اسهال و عفونت آسیب پذیرتر هستند.
شیردهی می تواند خطر ابتلا به بیماری ها را کاهش دهد
ثابت شده است که شیر مادر دارای انواع مواد مغذی می باشد که می تواند بدن کودک شما را در برابر بسیاری از بیماری ها مقاوم کند ، از جمله:
عفونت گوش میانی
شیردهی نوزاد از سینه مادر می تواند از بدن حساس کودک در برابر عفونت های گوش میانی ، گلو و سینوس محافظت کند.
عفونت های دستگاه تنفسی
شیردهی می تواند از بیماری های حاد تنفسی و گوارشی متعدد کودکان محافظت کند.
کودکانی که به مدت 6 ماه به طور انحصاری از شیر مادر تغذیه می کنند ، احتمال ابتلا به سرماخوردگی جدی و عفونت گوش یا گلو در آنها کمتر است.
عفونت روده
شیردهی با کاهش انواع عفونت های روده ارتباط مستقیم دارد.
سندرم مرگ ناگهانی نوزاد (SIDS)
شیردهی با کاهش خطر ابتلا به SIDS نیز ارتباط مستقیم دارد، به همین دلیل توصیه شده که از شیر مادر تغذیه شود.
بیماری های آلرژیک
تغذیه با شیر مادر با کاهش خطر ابتلا به آسم ، درماتیت آتوپیک و اگزما هم در ارتباط است.
بیماری های روده
نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند ممکن است کمتر به بیماری کرون و کولیت اولسراتیو مبتلا شوند.
دیابت
شیردهی با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 1 و دیابت غیر وابسته به انسولین (نوع 2) مرتبط است.
سرطان خون در دوران کودکی. شیردهی با کاهش خطر ابتلا به سرطان خون در کودکان ارتباط دارد.
شیر مادر باعث افزایش وزن سالم کودک می شود
شیردهی باعث افزایش وزن سالم و جلوگیری از چاقی پوچ کودکان می شود. طبق تحقیقات موثق پزشکی شیردهی بیش از 4 ماه باعث کاهش قابل توجهی از وزن کودک و جلوگیری از چاقی می شود. این اتفاق ممکن است به دلیل توسعه باکتریهای مختلف روده باشد. همچنین نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند لپتین بیشتری نسبت به نوزادان تغذیه شده با شیر خشک دارند.
لپتین یک هورمون اصلی برای تنظیم اشتها و ذخیره چربی است.
تغذیه از شیر مادر باعث تقویت هوش کودکان می شود
تغذیه با شیر مادر می تواند به کودک در آزمایشات آس کمک کند. برخی از منابع معتبر نشان می دهند بین رشد مغز نوزادانی که با شیر مادر تغذیه شده اند تا آن دسته که از شیرخشک تغذیه کرده اند نیز تفاوت هایی وجود دارد. همچنین نمره هوش بالاتری دارند و با بزرگتر شدن کمتر دچار مشکلات رفتاری می شوند.
این تاثیرات بر حافظه بلند مدت و کوتاه مدت کودکان نیز تاثیر گذار است.
ویژگی های شیرخشک و استفاده از آن
تغذیه نوزاد با شیشه شیر می تواند به معنای استفاده از شیر مادر یا استفاده از شیر خشک باشد. این نکته را باید در نظر بگیرید در مواردی که شیر بسیار کمی دارید و نوزاد گرسنه می ماند، شیر خشک جایگزین مناسبی برای تغذیه کودک می تواند باشد.
البته تمامی شیرخشک هایی که شما تهیه می کنید، جایگزین شیر مادر نمی شوند اما تمام آن ها الزامات قانونی برای برآورده کردن نیاز نوزاد به مواد غذایی و رشد کافی او را دارند.
هنگامی که قرار است نوزاد با شیرخشک تغذیه شود، ممکن است با خود فکر کنید، که این نوع تغذیه نوزاد است که تغییر میکند. در حالی که این گونه نیست و حتی ممکن است نحوه گریه کردن یا خوابیدن او هم در این مواقع تغییر کند.