پیشگیری، علائم و درمان آبله مرغان در دوره بارداری
اکثریت افراد در دوره کودکی خود به بیماری آبله مرغان مبتلا می شوند و به همین جهت اکثریت خانم های باردار نسبت به بیماری آبله مرغان ایمن هستند.
سلامت مادر در دوره بارداری از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا بیماری مادر می تواند سلامتی جنین را نیز به خطر بیاندازد.
آبله مرغان بیماری ویروسی مسری است که از راه تنفس و ارتباط با شخص بیمار انتقال می یابد.
مطمئنا اگر باردار باشید و در تماس با فرد مبتلا به آبله مرغان قرار بگیرد نگرانی هایی به سراغتان خواهد آمد که آیا به این بیماری مبتلا می شوید و چه خطراتی شما و فرزندتان را تهدید می کند؟
با سیسمونی شمیم همراه باشید تا شما را با پیشگیری، علائم و درمان آبله مرغان در بارداری آشنا کنیم.
برای خرید انواع لوازم شخصی مادر کلیک نمایید.
آبله مرغان چیست؟
یک بیماری واگیردار ویروسی است که از طریق تماس با ضایعات پوستی و قطره های ریز در هوا انتقال می یابد.
اکثریت افراد به این بیماری در دوره کودکی مبتلا می شوند و بیشترین شیوع آن در بین گروه های سنی 5 تا 10 سال است.
از نشانه های شایع آن می توانیم به خارش سطح پوست، احساس بی حالی و خستگی، تب، حالت تهوع، شکم درد و بثورات پوستی اشاره کنیم.
بثورات پوستی می تواند در هر نقطه ای از بدن نمود پیدا کند و موجب خارش شدید در سطح پوست شود.
خطرات آبله مرغان در بارداری:
آیا قرار گرفتن در معرض آبله مرغان در دوران بارداری خطرناک است؟
اگر شخصی از اطرافیان شما به آبله مرغان مبتلا شده است و نگران هستید که به این بیماری مبتلا شوید و سلامتی خودتان و فرزندتان در خطر قرار بگیرد باید به موارد زیر توجه کنید:
اکثریت افراد در دوران کودکی آبله مرغان می گیرند و اگر شما قبلا به آبله مرغان مبتلا شده اید به احتمال زیاد اکنون مصون هستید.
همچنین اگر واکسن آبله مرغان را تزریق کرده اید بدنتان در مقابل ابتلا به این بیماری ایمن خواهد بود.
یک دوز تزریق واکسن آبله مرغان می تواند در حدود 80 تا 85 درصد از ابتلا به این بیماری جلوگیری نماید.
اما طبق تحقیقات انجام گرفته دوز دوم واکسن آبله مرغان ایمنی بیشتری ایجاد می کند و توصیه می شود برای ایمنی بیشتر دو دوز واکسن دریافت نمایید.
طبق توضیحات بالا اکثریت افراد بزرگسال از ابتلا به این بیماری مصون هستند و تنها زنان باردار کمی هستند که به این بیماری مبتلا می شوند.
طبق تحقیقات از هر 10000 بارداری 1 تا 5 نفر امکان دارد به این بیماری مبتلا شوند.
آبله مرغان در سه ماهه اول و دوم بارداری:
به احتمال زیاد خطری سلامتی کودک شما را تهدید نمی کند و حال کودک شما در صورت ابتلای مادر در سه ماهه اول و دوم بارداری به آبله مرغان خوب است.
اما درصد خیلی کمی از نوزادان در حدود کمتر از 2 درصد در اثر ابتلای مادر به آبله مرغان در بارداری به سندرم مادرزادی واریسلا مبتلا می شوند.
در صورتی که بین هفته های 13 تا 20 بارداری به آبله مرغان مبتلا شده اید، این خطر بیشتر می باشد.
سندرم مادرزادی واریسلا با عوارض نقص های مادرزادی، ناهنجاری اندام های کودک، مشکلات عصبی همچون ناتوانی ذهنی، زخم های پوستی، کوچک بودن غیر عادی سر نوزاد، مشکلات بینایی مشهود است.
نوزادی که به سندرم واریسلا مبتلا می شود امکان دارد در رحم مادر رشد ضعیفی داشته باشد و پس از تولد دچار ناتوانی روانی و جسمی و تشنج شود.
همچنین عفونت ویروس آبله مرغان می تواند خطر سقط جنین و مرده زایی جنین را افزایش دهد.
در صورتی که به ویروس آبله مرغان در بارداری مبتلا شده اید یک سونوگرافی دقیق انجام دهید تا مشکلات احتمالی مورد بررسی قرار بگیرد و با مشاوره ژنتیک و پزشک متخصص زنان و زایمان در مورد خطراتی که وجود دارد صحبت نمایید.
آبله مرغان در سه ماهه آخر بارداری:
اگر در اوایل سه ماهه سوم بارداری مبتلا به آبله مرغان شوید، به احتمال زیاد حال کودک شما خوب است.
دلیل حال خوب فرزند شما مربوط به این موضوع می شود که حدود 5 روز پس از مبتلا شدن مادر به آبله مرغان، بدن مادر آنتی بادی های ویروس را تولید می کند و از طریق جفت به جنین انتقال می یابد.
این آنتی بادی ها موجب محافظت از کودک می شود و حفاظتی به سیستم دفاعی نارس او می دهد که خودش نمی تواند آن را تامین نماید.
خطرناک ترین زمان مبتلا شدن به آبله مرغان 5 روز قبل از زایمان و 2 روز پس از زایمان می باشد.
در این بازه ی زمانی نوزاد شما در معرض ابتلا به ویروس آبله مرغان قرار می گیرد اما زمانی برای دریافت آنتی بادی از بدن مادر ندارد.
در این زمان خطر بالایی در حدود 50 درصد وجود دارد که نوزاد به واریسلا نوزادی یا آبله مرغان تازه متولد شده مبتلا شود که می تواند بطور جدی سلامتی و زندگی کودک را تهدید کند.
در صورتی که مادر واکسن ایمنی گلوبولین واریسلا زوستر دریافت نماید که یک محصول خونی است و حاوی آنتی بادی های ویروس آبله مرغان است خطر ابتلا به بیماری بصورت شدید تا اندازه زیادی کاهش می یابد.
در صورتی که کودک در فاصله بلافاصله بعد تولد تا فاصله ی 5 روزه به آبله مرغان مبتلا شود، تزریق واکسن انجام می شود.
تزریق واکسن VGIZ به همه ی نوزادانی که در پیش از هفته 28 بارداری متولد می شوند تزریق می شود خواه این نوزادان نارس مبتلا به ویروس باشند خواه نباشند.
در صورتی که علائم تب یا بثورات پوستی بر بدن نوزاد تازه متولد شده دیده شود، داروی ضد ویروسی آسیکلوویر بصورت داخل وریدی برای او تزریق می شود.
آیا آبله مرغان در دوره بارداری برای مادر خطرناک است؟
در صورتی که شما در دوره کودکی به آبله مرغان مبتلا نشده باشید، ابتلا به این ویروس در دوره بزرگسالی نسبت به کودکی خطرناک تر خواهد بود.
در برخی بزرگسالان که به عفونت مبتلا می شوند و به بیماری پنومونی واریسلا مبتلا هستند و در صورت سیگاری بودن یا مبتلا شدن به آبله مرغان در سه ماهه سوم بارداری خطر ابتلا به ذات الریه نیز امکان دارد به وجود بیاید.
حتی مبتلا شدن به آبله مرغان می تواند موجب عارضه زایمان زودرس شود.
درمان آبله مرغان در بارداری:
اگر باردار هستید و در معرض آبله مرغان قرار گرفتید چکار کنید؟
اگر می دانید در دوره کودکی آبله مرغان گرفته اید که نیازی نیست کار خاصی انجام دهید و جای نگرانی وجود ندارد.
اما اگر اطمینان ندارید، بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید و آزمایش خون بدهید.
اگر آزمایش خون مشخص کرد که شما مصون نیستید، می توانید با تزریق VariZIG از احتمال عفونت شدید و عوارض جدی جلوگیری کنید.
این تزریق می تواند تا 10 روز بعد از قرار گرفتن در معرض آبله مرغان انجام شود البته تعلل نکنید و در اسرع وقت تزریق را انجام دهید.
پیشگیری از آبله مرغان در بارداری:
آبله مرغان بیماری بسیار مسری است، اگر مصونیت دارید و مطمئن هستید که در دوره کودکی به آبله مرغان مبتلا شده اید آرامش داشته باشید و به زندگی طبیعی خود ادامه دهید.
اما اگر مصونیت ندارید و با فردی که آلوده است ارتباط مستقیم داشته اید و به عنوان مثال یکی از اعضای خانواده شما به آبله مرغان مبتلا شده است احتمال مبتلا شدن شما 90 درصد است.
در صورتی که مطمئن هستید در دوره کودکی آبله مرغان نگرفته اید و قصد باردار شدن دارید و نگران هستید به آبله مرغان در بارداری مبتلا شوید، می توانید قبل از بارداری واکسن بزنید تا خیالتان راحت شود.
سوالات متداول
آیا آبله مرغان برای زنان باردار خطرناک است؟
وضعیت در سه ماهه ی اول و دوم با سه ماهه ی سوم بارداری با یکدیگر متفاوت است. اگر مادر در سه ماهه ی اول و دوم بارداری به آبله مرغان مبتلا شود در اکثریت موارد خطری مادر و جنین را تهدید نمی کند و فقط در 2 درصد موارد مبتلا شدن مادر به آبله مرغان موجب سندرم واریسلا برای نوزاد می شود. واریسلا موجب رشد ضعیف جنین و ناتوانی جسمی و روحی و نقص های مادرزادی می شود. در سه ماهه ی سوم بارداری اگر مادر به آبله مرغان مبتلا شود خطر زیادی جنین را تهدید نمی کند اما اگر در 5 روز به زایمان و دو روز پس از زایمان مادر به آبله مرغان مبتلا شود در 50 درصد موارد موجب مبتلا شدن نوزاد به واریسلا می شود. همچنین مبتلا شدن مادر به آبله مرغان می تواند موجب زایمان زودرس نوزاد شود.
چکار کنیم تا در دوره بارداری آبله مرغان نگیریم؟
اگر در دوره کودکی به آبله مرغان مبتلا شده اید دیگر نگران نباشید زیرا خطری شما را تهدید نمی کند. اما اگر تا به حال آبله مرغان نگرفته اید و نگران هستید در دوره بارداری آبله مرغان بگیرید می توانید قبل از باردار شدن با مشورت پزشک، واکسن تزریق کنید. در صورتی که شخصی از اعضای خانواده یا آشنایان شما به آبله مرغان مبتلا شده در دوره ی بیماری با او رفت و آمدی نکنید.
آیا امکان دارد در دوره بارداری آبله مرغان بگیرم؟
در صورتی که در دوره کودکی به آبله مرغان مبتلا شده باشید مصونیت دارید اما اگر قبلا آبله مرغان نگرفته باشید و در معرض شخص بیمار قرار بگیرید احتمال مبتلا شدن شما به آبله مرغان بسیار زیاد می باشد.