روشهای ضدعفونی کردن ظروف کودک
شستشو و ضدعفونی کردن ظروف کودک از نکات مهمی است که هر پدر و مادری باید به آن توجه داشته باشد زیرا توجه نکردن به این مسئله می تواند سلامتی کودک را به خطر بیاندازد.
استریل کردن ظروف کودک از طریق جوشاندن لوازم غذاخوری کودک، استفاده از دستگاه استریل کننده و مایع استریل کننده امکان پذیر است.
ظروف غذاخوری کودک از بدو تولد شامل شیشه شیر، سرشیشه، پستانک، شیردوش و پس از سن 6 ماهگی شامل قاشق و چنگال، لیوان و بشقاب و کاسه و … می باشد.
برخی شیشه شیرها علاوه بر سرشیشه و بدنه بطری شامل سوپاپ و لوله ی ضد نفخ و درپوش و … نیز هستند.
بعضی از نوزادان تازه متولد شده امکان دارد از طریق سرنگ یا فنجان داروخوری یا قاشق تغذیه کنند.
برای جلوگیری از ورود باکتری ها و ویروس ها به بدن کودک و بیمار شدن او نیاز است تا به اصول بهداشتی توجه شود و تمامی ظروف کودک قبل از استفاده استریل شوند.
در ادامه با سیسمونی شمیم همراه باشید تا شما را با روش های ضدعفونی کردن ظروف کودک آشنا کنیم.
برای خرید انواع مایع استریل کننده و دستگاه استریل کننده لوازم کودک کلیک نمایید.
روش ضدعفونی کردن ظروف کودک با ماشین ظرفشویی:
تمام قطعات شیشه شیر که شامل سرشیشه، بطری، درپوش، سرپیچ و سوپاپ است را جدا نمایید.
تمامی اقلام را زیر آب جاری بگیرید و آبکشی نمایید.
اگر در منزل ماشین ظرفشویی دارید و بر روی ظروف غذاخوری کودک امکان شستشو با ماشین ظرفشویی درج شده است می توانید برای شستشو از ماشین ظرفشویی استفاده نمایید.
برای شستشوی شیشه شیر به دلیل اینکه دارای بخش های کوچک است آن را در یک سبد یا کیسه مشمایی قرار دهید تا در فیلتر ماشین ظرفشویی قرار نگیرند.
پیش از اینکه شیشه شیر کودک را از ماشین ظرفشویی خارج کنید، دستهای خود را به خوبی با آب و صابون بشویید.
سپس ظروف را از ماشین ظرفشویی بیرون بیاورید، در صورتی که ظروف خشک نشده اند.
حوله ای تمیز را بر روی سطحی پهن کنید و ظروف کودک را روی آن قرار دهید تا ظروف خشک شوند.
از مالیدن هر حوله ای به شیشه شیر و ظروف کودک خودداری کنید زیرا موجب انتقال میکروبها به ظروف می شود.
شستشوی ظروف کودک بصورت دستی:
اگر امکان شستشوی ظروف با ماشین ظرفشویی نیست، در سینک ظرفشویی یک کاسه قرار دهید و در آن آب داغ و مایع شوینده ملایم بریزید.
سپس شیشه شیر و ظروف کودک را در آن قرار دهید و با یک شیشه شور مخصوص کودک ظروف را به خوبی بشویید.
سرشیشه را می توانید با سرشیشه شور بشویید و آب از قسمت منافذ سرشیشه خارج کنید تا مطمئن شوید که کاملا تمیز شده است.
ظروف را زیر آب آبکشی نمایید و آنها را در هوای خشک قرار دهید تا خشک شوند.
قطعات ظروف را می توانید بر روی یک حوله تمیز یا دستمال حوله ای قرار دهید تا در محیطی به دور از گرد و غبار و خاک خشک شوند.
در صورتی که سیستم ایمنی بدن کودک ضعیف است و بصورت نارس به دنیا آمده است می توانید پس از شستشو ظروف را در دستگاه استریل کننده قرار دهید تا کاملا ضدعفونی شود.
البته برای ظروفی که در ماشین ظرفشویی شسته می شوند مرحله استریل کردن نیازی نیست.
روش گفته شده در بالا را برای ضدعفونی شیشه شیر مطرح کردیم ولی سایر ظروف کودک را نیز می توانید از طریق ماشین ظرفشویی از این طریق استریل کنید.
ضدعفونی کردن ظروف کودک با جوشاندن:
در یک قابلمه آب بریزید.
قطعات باز شده شیشه شیر و سایر ظروف غذاخوری کودک همچون سرلاک خوری، پستانک، توری میوه خوری و … را در قابلمه بگذارید.
قابلمه را بر روی حرارت قرار دهید.
اجازه دهید آب بجوش بیاید و 5 دقیقه بعد از جوش آمدن ظروف کودک را با انبر از داخل قابلمه به بیرون منتقل کنید.
توجه داشته باشید که ظروف کودک نباید با کف قابلمه در تماس باشند زیرا حرارت شعله اجاق گاز می تواند به ظروف کودک آسیب وارد کند.
در صورتی نیاز می توانید ظروف کودک را در یک سبد فلزی قرار دهید و در ظرف حاوی آب جوش بگذارید تا لوازم غذاخوری کودک با کف ظرف که تماس نزدیک با شعله دارند در ارتباط نباشد.
پس از شست و شو حتما باید اجازه دهید که ظروف کودک کاملا خشک شوند تا از رشد باکتری ها و کپک ها جلوگیری شود.
پس از اینکه ظروف کودک کاملا خشک شدند آنها را در مکانی تمیز قرار دهید.
ضدعفونی کردن ظروف کودک با مایع استریل کننده:
برخی برندها همچون نابی، ناک، مالوچسکا، چیکو محصولاتی تحت عنوان مایع استریل کننده تولیده کرده اند که برای ضدعفونی کردن ظروف کودک مورد استفاده قرار می گیرد.
طرز استفاده از این مایع ها آسان است و شما می توانید طبق دستور نوشته شده روی بسته بندی، مقدار مشخصی از این مایع را در یک ظرف ریخته و به آن به مقدار لازم آب اضافه کنید و ترکیب نمایید.
اسباب بازی ها و ظروف کودک را به مدت یکساعت در آن قرار داده و در پایان آبکشی نمایید.
ضدعفونی کردن ظروف کودک با دستگاه استریل کننده:
شرکت هایی همچون نوویتا و نابی دستگاه های برای استریل کردن ظروف کودک تولید کرده اند که دارای یک سبد می باشند که می توانید ظروف کودک را در آن قرار دهید تا در محفظه ای که دارند ضدعفونی شوند.
سوالات متداول
شیشه شیر کودک هر چند وقت یکبار باید شسته شود؟
پس از هر بار تغذیه کودک شیشه شیر باید شسته و تمیز شوند. در صورتی که کودک شما پس از دو ساعت محتویات داخل شیشه شیر را کامل نخورد، بقیه آن را دور بریزید. در صورتی که شیر مادر یا شیر خشک در یک شیشه شیری که نیمه استفاده شده باشد ریخته شود یا اگر شیشه شیر پس از استفاده بصورت سطحی شسته شود، به جای تمیز شدن، میکروبها می توانند به سرعت رشد و نمو داشته باشند.
شیشه شیر کودک را چند وقت یکبار ضدعفونی کنیم؟
اگر سن کودک شما کمتر از سه ماه است یا نارس متولد شده یا سیستم ایمنی بدنش ضعیف است یا تحت درمان دارویی (شیمی درمانی برای بیماری سرطان) و .. است باید ظروف او را بصورت روزانه ضدعفونی و استریل نمایید.
چطور برس شیشه شور را ضدعفونی کنیم؟
شما می توانید کاسه یا قابلمه ضدعفونی ظروف کودک و شیشه شور را برای ضدعفونی کردن در ماشین ظرفشویی قرار دهید. اگر امکان استفاده از ماشین ظرفشویی را ندارید می توانید آنها را بصورت دستی و با آب داغ و صابون بشویید.
آیا لازم است ظرف شیر خشک نوزاد را تمیز کنیم؟
تاکنون هیچ مطالعه ای نشان نداده است که نوزادی در اثر آلودگی هایی که در بیرون از محفظه شیر خشک است دچار بیماری شده باشد. شیرخشک پودری تا زمانی که بصورت خشک در بسته بندی خود قرار گرفته است، کمتر احتمال آلوده شدن دارد. از پاک کننده های مایع بر روی ظرف شیرخشک کودک استفاده نکنید. در صورتی که ظرف حاوی شیر خشک کودک آلوده شده است می توانید با یک دستمال مرطوب یا حوله کاغذی و مایع ضدعفونی کننده اسپری آن را استریل نمایید. همچنین داخل ظرف شیر خشک کودک را به هیچ وجه ضدعفونی نکنید.