قنداق کردن نوزادان؛ مزایا و معایب
از زمان قدیم تا همین روز ها؛ قنداق کردن نوزادان یکی از کارهایی بود که به هر مادر و پدری آموزش داده می شد. این آموزش اکثرا توسط مادر بزرگ ها به مادر ها انتقال پیدا می کرد. ولی سوالی که اکنون برای خیلی ها به وجود آمده است، این است که ” اصلا باید قنداق بکنیم یا نکنیم؟ ” چون برخی از والدین از این کار دوری کرده و عقیده دارند که برای آناتومی بدن کودک مضر است! این این عقیده واقعا درست است؟
در این مقاله ما از سیر تا پیاز تمامی نکات در ارتباط با قنداق کردن نوزادان را به شما می گوییم…
قنداق کردن یا قند زدن چیست؟
قنداق کردن یک عمل تقریبا سنتی است که کودک را به آرامی در پتویی سبک و دارای محفظه هوا برای تنفس راحت تر کودک می پیچانند تا به او کمک کند که آرامش و خواب راحت تری داشته باشد. البته فقط باید بدن کودکان داخل این پتو پیچیده شود. نه گردن یا سرشان. در قدیم بیشتر از ملحفه های نخی ( پارچه قنداق ) به همراه یک بند استفاده می شد. اما امروزه وسایل جدید تری از جمله قنداق فرنگی، قنداق چسبی و پتو اسپانیایی برای راحتی بیشتر شما و نوزاد دلبندتان وجود دارد.
*جالب است بدانید که بعضی از نوزادان با قنداق شدن حسی مشابه به بازگشتن به داخل رحم مادر را تجربه می کنند*
فواید و مزایا قنداق کردن نوزاد
اغلب والدین می گویند؛ به نظر می رسد قنداق کردن به آرامش کودکان کمک می کند که بتوانند خلق و خوی آرام تری داشته باشند و مدت بیشتری هم بخوابند. زیرا در قنداق کردن اجازه هرگونه حرکت دست و پا از نوزادان گرفته می شود و تنها قسمتی که داخل قنداق نیست، سر نوزاد می باشد. اما این ها مواردی هستند که به ثبت پزشکی نرسیده اند. در عوض از مزیت های قنداق کردن نوزادان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش گریه نوزاد
قنداق کردن باعث می شود که کودک کوچک شما حس کند به آغوش کشیده شده است در نتیجه گریه نمی کند و این امر سبب آرامش او و والدینش خواهد شد. همینطور والدین هم احساس نزدیکی بیشتری با نوزاد خود می کنند، چون می توانند به راحتی نوزاد دلبندشان را در آغوش بگیرند.
فضاسازی محیطی شبیه به رحم مادر
وجود گرمای ناشی از قنداق، حس امنیت نوزاد در رحم مادر را برایش تداعی می کند و این امر سبب می شود که کودک به مرور زمان با دنیای اطراف خودش خو گرفته و غریبی نکند.
گرم کردن نوزاد
از مزایای دیگر قنداق کردن نوزاد به خصوص در فصول سرد سال، می توان به این اشاره کرد که باعث گرم نگه داشتن او می شود. البته دمای بدن نوزاد هم نباید بالاتر از حد طبیعی برود.
معایب یا خطرات قنداق کردن نوزادان
اگر عمل قنداق کردن به درستی انجام نگیرد، می تواند خطرات زیادی به همراه داشته باشد. از جمله ناامنی و افزایش دمای بدن غیر طبیعی کودک به دلیل ضخامت بیش از حد پتو استفاده شده. در ادامه به انواع خطرات احتمالی ناشی از قنداق کردن اشاره کرده ایم:
بالا رفتن دما بدن نوزاد
همانطور که اکثر شما می دانید، دمای بدن نوزادان با ما تفاوت دارد و بدن آن ها باید نسبت به دیگر سنین گرم تر نگه داشته شود. بنابراین قنداق کردن نوزادان در هفته های اول، به گرم نگه داشتن آن ها کمک می کند. اما اگر کودک شما در فصل گرم سال به دنیا بیاید، پیچیدن او در یک پتو زخیم عواقب خوبی نخواهد داشت و به همین دلیل برای انجام این کار پارچه های نخ پنبه ای توصیه می شود. زیرا احتمال افزایش زردی نوزاد به دلیل تغذیه با شیر مادر وجود دارد. چون گرم شدن بیش از حد او سبب تعریق و از دست رفتن آب بدنش می شود که زردی را بالا می برد.
یکی از راه ها برای چک کردن دمای بدن نوزاد، بررسی دمای قفسه سینه او می باشد . اگر دما بدن افزایش یافته بود از تعداد لباس هایش کم کنید و در مواردی که کودک شما تب دارد، او را قنداق نکنید.
احتمال خفگی – سندرم مرگ ناگهانی
محصولات مرتبط : جهت خرید انواع قنداق نوزاد کلیک کنید.
کشیده شدن بیش از اندازه دست و پای نوزاد
شما پیش از قنداق کردن باید از میزان فعالیت و حرکت دست و پای نوزاد خود آگاهی داشته باشید زیرا در غیر این صورت ممکن است به نوزاد آسیب بزنید و سبب رگ به رگ شدن و یا کشیدگی عضلات او شوید. بنابراین توصیه می شود مادرانی که به تازگی صاحب فرزندی شده اند، پیش از انجام این کار آموزش های لازم را ببینید.
آیا قنداق کردن کودک ایمن و بی خطر است؟
در جواب به این سوال باید بگوییم که: بله ! البته اگر قدم به قدم روش انجام این کار را انجام دهید. در ارتباط با نحوه خواب کودک این است که همیشه او را به صورت دراز کشیده و به پشت بخوابانید و از خوابیدن در حالت روبه شکم یا پهلو خودداری کنید ، مخصوصاً اگر کودک شما قنداق است. علاوه بر این ، هنگامی که کودک اولین علائم غلت زدن را نشان می دهد ، باید قنداق کردن را متوقف کنید.
چگونه باید نوزاد خود را قنداق کنم؟
ما تلاش کردیم که این نکات را در مفید و خلاصه ترین حالت در 4 مرحله برای شما شرح دهیم که شامل پیچیدن نوزاد در قنداق به روش ایمن و مطمئن می باشد:
-
قدم اول این است که پس از انتخاب صحیح پارچه و یا پتوی مناسب ( همان گونه که در بالاتر ذکر شد)، آن را به شکل مربع بزرگ درآورده و روی زمین پهن کنید.
-
گوشه ای از پتو مربع خود را از بالا به سمت پایین به حالت تا زدن قرار دهید.
-
سر نوزاد را روی گوشه تا شده گذاشته و او را به حالت درازکش ( رو به پشت) بر روی پارچه قرار دهید.
-
گوشه راست پتو را تا دیگری زده و سپس روی نوزاد بکشید به طوری که دست راست کودک را در بپوشاند.
-
سمت چپ پتو را نیز به همین شکل تا بزنید.
مواردی که باید در قنداق کردن نوزاد به آن ها توجه کنید
والدین عزیز و دوست داشتنی؛ لطفا موارد زیر را به دقت خوانده و حتما آن ها را جدی بگیرید:
-
کودک خود را با استفاده از پارچه های نازک که قابلیت گردش هوا دارد، قنداق کنید. پارچه مناسب شامل پتوهای پنبه ای و ملحفه هایی با جنس نخ پنبه می باشد. دقت کنید که لایه های لباس کودک و پیچش قنداق به قدری نباشد که در خروج دمای بدن او مشکل ایجاد کند.
-
پارچه قنداق را تا بالای شانه ها بیاورید و دقت کنید که هرگز نباید گردن و سر او را ببندید.
-
کودک خود را محکم اما در عین حال آرام بپیچید! قنداق سفتی که حرکت آزاد باسن و زانوی کودک را متوقف می کند توصیه نمی شود. زیاد محکم نگه داشتن کودک در زمان طولانی ممکن است باعث دیسپلازی مفصل ران شود ، به همین دلیل ممکن است که مفاصل ران او به درستی شکل نگیرند.
-
قنداق را به گونه ای بپیچید که اطمینان داشته باشید کودک می تواند لگن و زانوها را آزادانه حرکت داده و لگد بزند. پاهای کودک شما باید بتواند در موقعیت طبیعی قرار گیرد (مانند پاهای قورباغه).
-
کودک خود را همیشه به پشت بخوابانید. هرگز کودکی که قنداق شده است را به قفسه سینه و پهلو نخوابید.
-
دمای بدن کودک را مرتباً بررسی کنید تا مطمئن شوید بیش از حد گرم نشده و عرق نکرده است.
-
اگر شخص دیگری از کودک شما مراقبت می کند ، اطمینان حاصل کنید که وی همچنین در مورد توصیه های ایمن در مورد خواب و چگونگی قنداق شدن اطلاع دارد. زمانی که کودک خود را به شخصی می سپارید، وقت گذاشته و به آنها نشان دهید که چگونه باید نوزاد را به پشت خوابانده و او را بررسی کند.