چرا نوزاد شیر مادر را نمی خورد؟+ چکار کنیم نوزاد شیر مادر را بخورد؟
یکی از مشکلاتی که می تواند برای هر مادری نگران کننده باشد، شیر نخوردن نوزاد از بدو تولد یا در ماه های بعد از تولد است که گفته می شود نوزاد اعتصاب کرده و دیگر شیر مادر را دوست ندارد.
در چنین شرایطی هر مادری نگران می شود، زیرا شیر مادر با ارزش ترین تغذیه در ماه های اولیه نوزاد است.
حتی از سن 6 ماهگی که غذای کمکی را شروع می کنید نیز نباید میزان غذای کمکی به حدی باشد که به شیر مادر غلبه کند و کودک از خوردن شیر مادر امتناع کند.
در این وضعیت شما باید شرایط را بررسی کنید تا علت شیر نخوردن نوزاد و قهر نوزاد با شیر مادر را جویا شوید و در جهت حل این مشکل اقدام کنید.
در ادامه با شمیم بی بی همراه باشید تا شما را با دلایل شیر نخوردن نوزاد و راهکارهایی برای شیر خوردن کودک آشنا کنیم.
چرا نوزاد تازه متولد شده شیر مادر نمی خورد؟
مادر دلش می خواهد از بدو تولد فرزندش شیره ی وجود خود را به کوچولوی نو رسیده اش بدهد، اما برخی از نوزادان از خوردن شیر مادر امتناع می کنند.
زایمان دشوار:
نوزادانی که در هنگام تولد سخت بدنیا می آیند و احساس درد می کنند یا سردرد دارند.
داروهای بیهوشی:
داروهایی که حین زایمان مصرف می شوند یا داروهای بیهوشی می توانند موجب بی حالی و خواب آلودگی نوزاد شود.
کبودی:
نوزادانی که در حین زایمان دچار آسیب دیدگی و کبودی می شوند.
بلع مخاط:
نوزادانی که در هنگام تولد مخاط بلع می کنند و باعث احتقان و ناراحتی و حالت تهوع آنها می شود.
تجربه ناخوشایند اولین شیردهی:
اگر مادر تجربه کافی نداشته باشد و سینه را به سمت دهان کودک فشار دهد احساس ناخوشایندی را در اولین تجربه برای نوزاد ایجاد می کند.
دلایل شیر نخوردن نوزاد:
برخی از نوزادان از زمانی که بدنیا می آیند به راحتی شیر مادر را می خورند اما وقتی بزرگتر می شوند به یکباره از خوردن شیر امتناع می کنند.
این موضوع برای مادر کمی گیج کننده است زیرا تا چند روز پیش کودکش به خوبی شیر می خورده اما به یکباره تغییر عقیده داده است.
جریان قوی شیر:
جریان سریع و قوی شیر که کودک باید تلاش بسیاری برای مکیدن سینه ی مادر و شیر خوردن انجام دهد.
ناراحتی در دهان:
وقتی دهان کودک دچار بیماری همچون تبخال و آفت شده باشد یا کودک در حال دندان در آوردن است و لثه هایش دچار التهاب و درد شده باشد.
عفونت گوش:
وقتی کودک گوش درد دارد، شیر خوردن و مکیدن سینه ی مادر باعث فشار وارد شدن به گوش می شود.
دندان در آوردن:
وقتی کودک در حال دندان در آوردن است به دلیل دردی که لثه هایش دارد دلش می خواهد هر چیزی را گاز بگیرد، وقتی سینه ی مادر را گاز می گیرد و با واکنش تند مادر مواجه می شود از شیر خوردن می ترسد و دفعات بعدی شیردهی از شیر خوردن امتناع می کند.
سر و صدا:
وقتی با مرور زمان آگاهی کودک نسبت به محیط اطراف زیاد می شود، هر چیزی در حین شیردهی می تواند حواس او را پرت کند.
به عنوان مثال سر و صدا و بازی کودکان می تواند موجب حواس پرتی و امتناع نوزاد از شیر خوردن شود.
تغییر طعم و بوی شیر:
اگر مادر در حین شیردهی به فرزندش مجددا باردار شود یا تغییراتی در چرخه ی قاعدگی او ایجاد شود، طعم و بوی شیر تغییر خواهد کرد.
رفلاکس شدید:
برخی از نوزادان بخاطر رفلاکس شدید و دردی که احساس می کنند از شیر خوردن امتناع می کنند.
چکار کنیم نوزاد شیر مادر بخورد؟
مشکل را تشخیص دهید که کودکتان به چه دلیلی شیر نمی خورد، دانستن دلیل می تواند به شما کمک کند که دنبال راه حل مناسبی باشید.
- آیا کودک شما سرما خورده است؟ آیا در حال دندان در آوردن است؟ و …
- آرامش خود را حفظ کنید و برای شیر خوردن به کودک خود فشار نیاورید، اجازه دهید کودکتان احساس گرسنگی کند و به سمت شما گرایش پیدا کند.
- نوزاد را به بدن خود نزدیک کنید، تماس نزدیک و پوست به پوست مادر و کودک به کاهش فشار و استرس او کمک می کند و می تواند گرایش شیر خوردن را در کودک ایجاد کند.
- بعضی از نوزادان در حالتی که بیدار و هوشیار هستند شیر نمی خورند اما زمانی که حالت خواب آلودگی دارند یا حتی خوابیده اند به راحتی شیر می خورند.بسیاری از مادران اعتقاد دارند این تغذیه رویایی که در خواب اتفاق می افتد برای نوزادانی که در هنگام بیداری به شیر خوردن بی علاقه هستند بسیار موثر است.
- همانطوری که در بالا گفتیم برخی کودکان بسیار هوشیار هستند و به عوامل محیطی پیرامون خود واکنش نشان داده و در محیط های پر سر و صدا شیر نمی خورند.اتاق آرامی را در نظر بگیرید و در آن محیط به کودک خود شیر بدهید تا تمام تمرکز کودک روی شیر خوردن از سینه ی مادر معطوف شود.
- وضعیت شیردهی خود را تغییر دهید برخی کودکان دوست دارند مادر در کنارشان دراز بکشد و به آنها شیر دهد و برخی دیگر در حالتی که مادر راه می رود و کودک را در آغوش دارد بهتر شیر می خورند.
راهکارهای دیگر شیر نخوردن نوزاد:
اگر روش های گفته شده در بالا را امتحان کردید اما همچنان فرزند شما تمایلی به شیر خوردن ندارد، باید این نکته را بخاطر داشته باشید که باید میزان شیر را حفظ نمایید.
در صورتی که تاکنون برای خرید شیردوش دستی یا برقی اقدام نکرده اید، اکنون حتما شیردوش تهیه نمایید و سینه های خود را بدوشید تا میزان شیر براساس عدم نیاز کودک کاهش نیابد.
مطمئن شوید کودک شیر کافی دریافت می کند، اگر نخستین بار است که مادر می شوید شاید بپرسید از کجا بفهمم که شیر کافی برای تغذیه فرزندم دارم؟
نوزادی که سنش بیشتر از یک هفته شده، باید در طول 24 ساعت 6 بار نیاز به تعویض پوشک داشته باشد.
اگر نمی توانید تشخیص دهید و فکر می کنید شیر کافی ندارید حتما با پزشک متخصص اطفال مشورت کنید تا روشهای جایگزین برای تغذیه کودک را به شما پیشنهاد دهد.
در صورتی که نوزاد تازه متولد شده نمی تواند بطور مستقیم از سینه مادر شیر بخورید می توانید شیر مادر را بدوشید و با سرنگ یا فنجان یا شیشه شیر کودک را تغذیه نمایید.
امیدواریم مقاله بالا برای شما مادر عزیز که کودکتان از شیر خوردن امتناع می کند مفید باشد و با روشهای گفته شده در بالا علت شیر نخوردن نوزاد را جویا شوید و در جهت حل مشکل اقدام کنید.
سوالات متداول
علت شیر نخوردن نوزاد تازه بدنیا آمده چیست؟
نوزادی که سخت بدنیا آمده و درد دارد، مصرف داروهای بی هوشی حین زایمان که موجب بی حالی نوزاد می شوند، نوزادی که در زمان بدنیا آمدن دچار صدمه شده است، نوزادانی که حین بدنیا آمدن مخاط بلعیده، بی تجربگی مادر در شیر دادن و فشار دادن پستان در دهان نوزاد از دلایلی هستند که موجب می شود نوزاد از بدو تولد شیر نخورد.
علت اینکه نوزاد به یکباره از خوردن شیر امتناع می کند چیست؟
برخی نوزادان تا چند ماهگی شیر مادر را می خورند اما به یکباره از خوردن شیر امتناع می کنند که می تواند ناشی از جریان شدید شیر مادر باشد، بیماری هایی همچون آفت و تبخال باشد که در دهان نوزاد ایجاد شده است، درد و عفونت گوش، دندان در آوردن نوزاد، سر و صدای بیش از حد محیط که موجب حواس پرتی نوزاد می شود، رفلاکس معده و حالت تهوع نوزاد، تغییرات در طعم و بوی شیر می تواند از علت هایی باشد که نوزاد به یکباره از خوردن شیر امتناع کند.
از کجا متوجه شویم که مقدار شیر مادر برای تغذیه نوزاد کافی است؟
اگر نوزاد شما بیش از یک هفته سن دارد باید در هر شبانه روز (24 ساعت) 6 دفعه پوشک او را تعویض کنید. در صورتی که تشخیص میزان شیر مادر برای شما مشکل است می توانید به پزشک مراجعه کنید و از پزشک اطفال راهنمایی بخواهید.